het verhaal achter Schrav

Elke industrie heeft zo zijn flaws, maar de schaduwkanten van de kledingindustrie spannen de kroon. Landen waar textiel geproduceerd wordt barsten uit hun voegen. Massaproductie en de strijd om de laagste kostprijs zorgt voor milieuverontreiniging, (semi)kinderarbeid en bergen afval. De stijgende populariteit van fast-fashion en greenwashing maakt het alleen maar erger. 

Dat het anders moet is duidelijk, dat het anders kan laten we zien. 

oorsprong

Mijn achtergrond in de sneaker-scene, mijn passie voor duurzaamheid en de groeiende afkeur van de kledingindustrie maakten dat ik in 2017 het kledingmerk Schrav ben begonnen.

Schrav staat voor een combinatie van de dingen waar ik om geef: streetwear, textiel en duurzaamheid. Het maken van collecties en items is een middel geworden om te laten zien hoe de wereld wat mij betreft er ook uit kan zien.

Door alleen leftover partijen stof te gebruiken laten we zien dat de huidige waardebepaling die we hebben niet meer is wat het zou moeten zijn. Iets kopen? Geen probleem. Iets kopen en meteen wegsmijten omdat het niet deugt? Dat wel.

Buy less, buy better en save the planet, zonder een hippie te zijn. 

– Daan Schraven

Daan Schraven - Schrav

Door alleen leftovers te gebruiken laten we zien dat de huidige waardebepaling niet meer is wat het zou moeten zijn.

Leftovers

Voor de productie van Schrav worden alleen leftovers gebruikt. Deze leftovers zijn stoffen die producenten niet meer willen gebruiken of die overblijven bij fabrikanten. Vaak eindigen deze stoffen bij het afval of worden ze in het ergste geval vernietigd. Soms zijn dit hele doeken op rol, soms zijn het partijen jassen. Het is maar net wat we tegen komen.

Het gebruik van deze stoffen maakt dat elke collectie in gelimiteerde oplages komt. Doordat er van een bepaald type stof een bepaalde hoeveelheid aan meters is wordt er dus ingekocht wat er op dat moment beschikbaar is.

Elke collectie komt in gelimiteerde oplages.

Daan Schraven - Schrav - Close up

lokale
productie

Alle kleding van Schrav wordt geproduceerd door het atelier Studio Ryn in Arnhem. Studio Ryn wil de maakindustrie weer terug brengen naar Nederland. Dit doen ze door hoogwaardige collecties te maken voor uiteenlopende ontwerpers en kledingmerken.


De kleinschalige aanpak en nauwe samenwerking met het atelier maakt het mogelijk om constant te blijven ontwikkelen. Hierdoor zijn we niet gebonden aan statische collecties of standaard modellen.