Fuck fast-fashion

Elke industrie heeft zo zijn flaws, maar de schaduwkanten van de kledingindustrie spannen de kroon. Landen waar textiel geproduceerd wordt barsten uit hun voegen. Massaproductie en de strijd om de laagste kostprijs zorgt voor milieuverontreiniging, (semi)kinderarbeid en bergen afval. De stijgende populariteit van fast-fashion en greenwashing maakt het alleen maar erger. 

Dat het anders moet is duidelijk, dat het anders kan laten we zien. 

Oorsprong

In onze huidige wereld leven we te veel in onze eigen bubbel. Keuzes die we maken zijn voornamelijk economische en maatschappelijk opgelegde overwegingen waarbij het persoonlijke gevoel vaak achterwege wordt gelaten.

Schrav streeft naar een wereld waarin mensen kritischer zijn op wat ze doen. Waarin ze bewuster zijn over waarom ze een product aanschaffen en vraagtekens durven te zetten bij wat ze doen. Men weet dat onze houding en gedrag de eerste stap zijn om het milieu te kunnen verbeteren.

Schrav werkt aan een beweging die streeft naar een nieuwe wereld.

Leftovers

Voor de productie van Schrav worden alleen leftovers gebruikt. Deze leftovers zijn stoffen die producenten niet meer willen gebruiken of die overblijven bij fabrikanten. Vaak eindigen deze stoffen bij het afval of worden ze in het ergste geval vernietigd. Soms zijn dit hele doeken op rol, soms zijn het partijen jassen. Het is maar net wat we tegen komen.

 

Het gebruik van deze stoffen maakt dat elke collectie in gelimiteerde oplages komt. Doordat er van een bepaald type stof een bepaalde hoeveelheid aan meters is wordt er dus ingekocht wat er op dat moment beschikbaar is.

Schrav is een ‘code’ waarmee de drager zichzelf en de mensen om zich heen inspireert om het anders te doen.

Lokale
productie

Alle kleding van Schrav wordt geproduceerd door het atelier Studio Ryn in Arnhem. Studio Ryn wil de maakindustrie weer terug brengen naar Nederland. Dit doen ze door hoogwaardige collecties te maken voor uiteenlopende ontwerpers en kledingmerken.

 

De kleinschalige aanpak en nauwe samenwerking met het atelier maakt het mogelijk om constant te blijven ontwikkelen. Hierdoor zijn we niet gebonden aan statische collecties of standaard inkoop. We maken wat we vet vinden, wanneer we willen.