Schrav Meets: Koko Kelly

Koko_Kelly_Meets_Schrav

Schrav meets: Koko Kelly

‘We moeten af van het idee dat je altijd maar iets nieuws aan moet trekken’

Kelly Thijssen (32) aka Koko Kelly is DJ, songwriter, zangeres en last but not least ambassadrice van Schrav. Als lid van DJ-collectief de Tropen draait ze wereldse dansmuziek, maar pin haar daar niet op vast. 80’s, 90’s, funk, soul, r&b, hiphop, k-pop en goth, alles komt langs in de sets van deze chick. Solo maakt ze naam in de Nijmeegse scene en daarbuiten. Hoog tijd voor een gesprek over haar passie muziek en (duurzame) mode.

KokoKelly_Schrav_Meets
KokoKelly_Schrav_Meets

Terwijl haar hondje Georgie ons af en toe bespringt en de tapijten van Studio Schrav een opfrisbeurt geeft met zijn nagels gaan we terug in de tijd. Op 17-jarige leeftijd leek haar muziekcarrière namelijk al voorbij te zijn. “Op die leeftijd denk je dat je studie alles is. Ik wilde iets met muziek doen, maar ik werd afgewezen op muziekscholen. Ik leerde mezelf gitaar spelen, schreef songteksten, zong en deed mee aan wedstrijden, maar eigenlijk deed ik maar wat. Muziekles heb ik nooit gehad. Na die afwijzingen dacht ik: het is afgelopen met de muziek, klaar. Maar in diezelfde periode vroeg een vriend van me of ik wilde mc’en en zingen bij zijn drum ‘n bass-gigs. Zo kwam ik op het podium van Doornroosje terecht bij feestjes als Jungle Galaxy. Dat was echt supertof.”

Naar de draaitafels

Daarop volgde een periode waarin ze zong in de electroband Routines, waarmee ze optrad bij de Popronde en het Amsterdam Dance Event. Toen dat op een gegeven moment ophield diende zich de volgende uitdaging aan: de draaitafels. “Ik was al wat ouder en dan wordt het moeilijker om een band te beginnen. Toch wilde ik actief blijven in de muziek. Een vriend van me vroeg of ik DJ wilde worden bij de Tropen. Sure, maar ik had nog nooit gedraaid. In het begin ben ik dus ontzettend vaak op mijn bek gegaan: foute overgangen, per ongeluk op ‘cue’ drukken, aan de verkeerde knoppen draaien, filters aan laten staan en ga zo maar door.

Het was super handig dat ik als de Tropen met drie oudere jongens optrad. Zij hielpen me meteen bij foutjes en konden vertellen wat ik verkeerd deed. Ik heb alles on-stage geleerd met live-feedback, daar heb ik echt geluk mee gehad.”

Koko Kelly

Via andere leden van de Tropen, vrienden uit Nijmegen en haar homebase De Plak wordt Koko Kelly nu vrijwel altijd solo geboekt. “Eigenlijk gaat alles via via. Ik heb geen mix online staan waar je kunt beluisteren wat ik draai. Dat zou niet representatief zijn. Mijn muziekkeuze is bij ieder feestje anders, want ik ben bereid om heel breed te draaien.

 

Bij de Tropen heb ik geleerd om niet pretentieus te zijn. Je wil mensen meenemen in jouw set en bij iedere party hebben de gasten een bepaald verwachtingskader, daarbinnen is genoeg ruimte om zelf helemaal los te gaan. Zo weet ik bijvoorbeeld dat het publiek van het Zusje van Debbie hard gaat op 90’s classics, dan stop ik mijn hele playlist daarmee vol, maar wel de nummers die ik zelf ook tof vindt.”

KokoKelly_Schrav_Meets
KokoKelly_Schrav_Meets

Breken met vooroordelen

Haar creatieve ei kan ze kwijt in het schrijven van songteksten voor haar huidige indierockband Hey Team waarvan ze de zangeres is, maar ook DJ’en is een vorm van expressie. “Ik vind het heel interessant om te spelen met de perceptie die anderen van me hebben. Mensen zien me vaak als een schattig poppetje, omdat ik klein ben en een Indische achtergrond heb. Of hebben een bepaald vooroordeel omdat ik een vrouwelijke DJ ben.

 

Ik vind het dan heel leuk om met dat vooroordeel te breken, door de muziek te draaien die mensen niet van me verwachten als ze alleen de buitenkant zien. Zo heb ik bijvoorbeeld mijn eigen feestje in de Plak, Spandex Ballet, waarbij ik alleen maar 80’s-‘vadermuziek’ draai.”

Uniform

Tonen dat er meer achter zit dan je aan de buitenkant ziet, uit zich ook in haar kleding. “Ik denk dat ik me onbewust stoerder ben gaan kleden door het beeld dat mensen van me hebben. Ik vind het wel moeilijk soms: draag ik dit omdat ik het persé anders wil doen? Of doe ik dit omdat ik het echt wil? It’s a fine line. Mijn uniform is zwart: baggy spijkerbroek, sneakers, grote trui, groot t-shirt. Nu is dat vrij safe, maar ik droeg ook al zwart toen ik 16 was. Toen was het nog echt een statement. Daarnaast ben je ook gewoon snel klaar; kleuren zijn lastig. Ik heb veel kledingfases gehad en dat zal denk ik altijd zo blijven, maar zwart komt daar altijd in terug.”

Vintage & fast fashion

“Nu ik veel met duurzaamheid bezig ben, probeer ik nieuwe vibes te zetten met oude kleding. Alles wat ik nu heb is oud of tweedehands. Heel af en toe koop ik een nieuw sustainable kledingstuk. Ik shop altijd al graag vintage, maar kocht ook nog gewoon kleding bij H&M. Toen ik begon na te denken over de kledingindustrie en ik in documentaires zag hoe vooral vrouwen uitgebuit worden ben ik helemaal overgestapt. Ik koop nu ongeveer 1,5 jaar officieel geen fast fashion meer. Ik kan het niet meer goedpraten voor mezelf. Voor een shirt van 5 euro heeft iemand moeten betalen.”

KokoKelly_Schrav_Meets
KokoKelly_Schrav_Meets

Koop tijdloos

Overstappen naar duurzame kleding is nog steeds niet voor iedereen vanzelfsprekend, merkt ook Kelly. “Ik ben best wel principieel en kan makkelijk zeggen: ik doe dit niet meer, klaar. Maar ik kan me ook heel goed voorstellen dat mensen daar moeite mee hebben. Het kopen van kleding is een vorm van instant gratification. We moeten af van het idee dat je altijd maar iets nieuws aan moet trekken. Als je een lange periode hetzelfde draagt, is dat ook oké. Als je toch echt iets nieuws wil, koop dan vooral kleding die tijdloos is voor jezelf, zodat je het heel lang kunt blijven dragen. Zo weet ik van mezelf dat ik camo-kleding altijd vet zal blijven vinden.”

Wat ze de volgers van Schrav nog mee wil geven? “Spaar je geld, koop kleding van Schrav. Haha, nee even serieus: koop vooral geen rotzooi. Help de mensheid, maar ook jezelf.”

 

Wil je Koko Kelly zien draaien? Misschien spotte je haar al achter de decks tijdens: 

Zo niet, dan check je haar bij de volgende events:

 

Wil je vaker dit soort content lezen? Check onze blog hier en volg ons op social (insta) (facebook)

Dit bericht is gepost in Mensen. Bookmark de link.