Greenwashing: over groene leugens in de modewereld

SQ_Annabel_FW_Crewneck_Sample_5

Greenwashing: over groene leugens in de modewereld

De kans dat jij twijfels hebt over het duurzame verhaal van Schrav is – laten we eerlijk zijn – vrij groot. En je bent niet de enige. Uit onderzoek blijkt dat bijna tweederde van de consumenten duurzaamheid ziet als een marketingtool. Mooie groene praatjes om zoveel mogelijk shirts te verkopen. Hoe komt dat? En wat doen we om dit vooroordeel te bestrijden? Je leest het hier.

SQ_Annabel_FW_Crewneck_Sample_5
De belangrijkste reden voor deze sceptische houding is met één woord samen te vatten: greenwashing. Simpel gezegd houdt dit in dat bedrijven meer bezig zijn met het verkopen van een groen verhaal, dan dat ze daadwerkelijk investeren in het verduurzamen van de productieprocessen. Duurzaam verhaal? Ja. Duurzaam product? Nee.

Greenwashing H&M

Greenwashing wordt door talloze bedrijven in de mode-industrie toegepast. Voorbeeld: H&M. Dit fast-fashionmonster produceert meer dan 50 inwisselbare collecties per jaar in lagelonenlanden met arbeidsomstandigheden die het daglicht niet kunnen verdragen, maar pronkt ondertussen met een groeneConscious Collection. Oftewel: de mond vol hebben over één duurzame collectie, terwijl de andere 99% zwaar verrot is.

 

Dit voorbeeld is een van de vele manieren waarop greenwashing voorkomt. Zo zijn er ook merken die een nietszeggend duurzaam keurmerk op hun kleding plakken, geen bewijs leveren voor duurzame claims of zelfs ronduit leugens verkopen. Heb jij ooit gehoord van diervriendelijk katoen? Nee, natuurlijk niet, katoen komt van een plant. Maar reken maar dat er merken zijn die ermee adverteren. Bullshit zoals deze duikt om de haverklap op en zorgt voor argwaan bij kledingkopers over de daadwerkelijke duurzaamheid van een merk.

SQ_Annabel_FW_Crewneck_Sample_3
SQ_Annabel_FW_Crewneck_Sample_2

Fashion Transparency Index

Waar het vaak aan schort is transparantie. Zo is het natuurlijk leuk en aardig dat Zara en C&A je vertellen dat ze stappen willen zetten richting een duurzame toekomst – maar hoe gaan we dat checken als de deuren gesloten blijven? In de Fashion Transparency Index worden de 200 grootste kledingmerken gescreend op de openheid van hun productieprocessen, en guess what: het grootste deel van de merken komt niet eens boven een score van 20% uit.


Om eerlijk te zijn: 100% scoren op duurzaamheid is moeilijk. Er komt enorm veel kijken bij het maken van kleding en elk detail in elke schakel controleren op duurzaamheid is bijna niet te doen. 100% scoren op transparantie is een stuk makkelijker. Daarom zijn we met Schrav zo open mogelijk. Kom vooral langs om te checken of vragen hoe onze kleding gemaakt wordt. En laat het weten als je het idee hebt dat er dingen nóg duurzamer kunnen.

Schrav crewnecks

Binnenkort lanceren we een nieuwe oplage crewnecks. Ook bij deze collectie streven we ernaar zo duurzaam mogelijk te produceren. We gebruiken enkel reststoffen, voor deze zelfs bio-katoen reststof! En laten de boel maken in een lokaal atelier voor eerlijke prijzen. Dat is geen greenwashing, maar gewoon zoals het is. Blijf op de hoogte via schrav.nl of onze socials.

Dit bericht is gepost in Proces. Bookmark de link.