STORY

De processen binnen de kledingindustrie zijn triest. Landen waar textiel geproduceerd wordt barsten letterlijk uit hun voegen. Massaproductie en de strijd om de laagste kostprijst zorgt voor milieuverontreiniging, (semi)kinderarbeid en bergen afval. De stijgende populariteit van fast-fashion en de troep die daaruit voortkomt maakt het alleen maar erger. Dat het anders moet is duidelijk, dat het anders kan laten we zien. Lokaal geproduceerde kleding gemaakt van dikke kwaliteit reststoffen met een tijdloos karakter. Easy. 

OORSPRONG

Mijn achtergrond in de sneaker-scene, mijn passie voor duurzaamheid en de groeiende afkeur van de kledingindustrie maakte dat ik in 2017 het kledingmerk Schrav ben begonnen.

Schrav staat voor een combinatie van de dingen waar ik om geef: streetwear, bijzondere stoffen, kwaliteit en duurzaamheid. Met Schrav wil ik de kledingindustrie weer fatsoeneren en laten zien dat het anders kan.

Op alle fronten van het proces van kleding maken probeer ik een duurzame slag te slaan. De twee meest invloedrijkste processen zijn daarin de inkoop van stoffen, en de productie. Maar ook de kleinere processen zoals verzendingen worden meegenomen. Een bestelling binnen Nijmegen wordt dus gewoon op de fiets bezorgd.

Ik wil laten zien dat het mogelijk is om op een verantwoorde manier kleding te maken en daarbij zowel rekening te houden met sociale en ecologische impact.

– Daan Schraven

Gemaakt van Reststoffen

Voor de productie van Schrav kleding worden alleen reststoffen en restpartijen gebruikt. Deze zogenaamde reststoffen zijn stoffen die producenten niet meer willen gebruiken of die overblijven bij fabrieken. Vaak eindigen deze stoffen bij het afval of worden ze in het ergste geval vernietigd. 

Het gebruik van reststoffen maakt dat elke collectie in gelimiteerde oplages komt. Doordat er van een bepaald type stof een bepaalde hoeveelheid aan meters is wordt er dus ingekocht wat er op dat moment beschikbaar is. De materialen die gebruikt worden zijn daarom altijd anders en dat maakt dat geen een collectie ooit hetzelfde. 

Lokaal geproduceerd

Fast-fashion zorgt ervoor dat productiebedrijven hun allerlaagste kostprijs moeten aanbieden. 

Alle kleding van Schrav wordt geproduceerd door het atelier Studio Ryn in Arnhem. Studio Ryn wil de maakindustrie weer terug brengen naar Nederland. Dit doen ze door hoogwaardige collecties te maken voor uiteenlopende ontwerpers en kledingmerken.  

De kleinschalige aanpak en nauwe samenwerking met het atelier maakt het mogelijk om relatief snel nieuwe collecties en oplages te ontwikkelen. Hierdoor is Schrav niet gebonden aan statische seizoensgebonden collecties. 

 

bewustwording creëren

Bewustwording is essentieel in het creëren van een betere wereld. We willen iedereen bewust maken van wat er gebeurt in de textielindustrie. Om die reden is Schrav Talks opgezet. Op deze pagina worden rapporten en stukken gepubliceerd die inzicht geven in de industrie. Genoeg gelezen? check dan de shop.